Die-Eet.info Wat is CooL?

     CooL bij CooL regio Nijmegen                                           

Ben jij CooL?

 Heb jij overgewicht (BM >25) en (een verhoogde kans op) diabetes II of een hart- en vaatziekte, slaapapneu, verhoogde middelomtrek of artrose?

 Of heb je obesitas (BMI >30)?

 En ben je boven de 18?

Indien je aan deze criteria voldoet betaalt jouw ziektekostenverzekering je traject en mag jij dus gratis meedoen aan CooL.

Je hebt wel een verwijzing nodig van de huisarts.

 

 

Hoe ziet CooL er in het kort uit?

CooL bestaat uit een traject van twee jaar. Die twee jaar zijn verdeeld in twee fases. De eerste fase duurt 8 maanden en daarin krijg je 8 groepsbijeenkomsten en 4 gesprekken alleen met je coach. Zo werk je, stap voor stap naar jouw persoonlijke doel. Jij bepaalt jouw doel en ook jouw tempo, waardoor je het programma goed vol kunt houden.

CooL is een open interventie, wat betekent dat elke leefstijlcoach zijn of haar eigen draai aan het programma mag geven. Als aan het einde maar aan een aantal voorwaarden is voldaan. Bij CooL regio Nijmegen richten we ons vooral op mensen die zeggen: "Ik weet wel wat een gezonde leefstijl is, ik wil dat ook, maar het lukt me niet om dat vol te houden."  Concreet houdt dat in dat er tijdens de bijeenkomsten niet of nauwelijks wordt gesproken over wat gezonde voeding precies is en dat bewegen goed voor je is. Dat wordt bekend geacht.

Wel ga je leren veranderen.  Hoe ga je je nieuwe gedrag volhouden? Hoe maak je haalbare acties? Hoe ga je om met ondermijnende gedachtes? Hoe kan je je omgeving zo inrichten dat het behulpzaam is?

Voordeel van deze manier van werken is dat je  zelf  kiest  met welk leefstijlonderdeel je wilt beginnen met veranderen. De bijeenkomsten en de oefeningen zijn zo gemaakt dat welk onderwerp je gekozen hebt, je ermee uit de voeten kunt.

Nadeel is dat als jij in de groep de enige bent die bezig is met, zeg  stoppen met roken, je minder haalt uit de gesprekken.  Je zult dan heel creatief moeten luisteren om uit de verhalen en tips van anderen jouw tips te filteren.

De bijeenkomsten zijn bedoeld om  ervaringen uit met de andere deelnemers te delen. Elkaar te steunen, tips te geven. En om oefeningen te doen die te maken hebben met ervaren. Theorie krijg je vooral doormiddel van hand-outs en filmpjes

Veel oefeningen in de groepsbijeenkomsten zijn erop gericht om jou te laten inzien hoe je de dingen nu doet. Misschien ben je er blij mee en wil je ze zo houden. prima. Maar misschien zie je in dat dingen gezonder kunnen. Dan kan je nog beslissen of je er mee aan de slag wilt of (nog) niet. En als je wel dingen wilt veranderen, maar het lukt niet, dan kan je dat aangeven in het individuele gesprek.

In de individuele gesprekken ga je met je leefstijlcoach kijken naar hoe je de veranderingen die je wilt ook echt kunt inplannen in jouw dagelijkse leven. Waar loop jij tegenaan en hoe kan je dat oplossen? Maatwerk dus.

Na deze intensieve fase kom je in de onderhoudsfase. Deze bestaat uit 16 maanden, en ook daarin zitten 8 groepsbijeenkomsten en nog 3 individuele gesprekken, maar de tijden tussen de bijeenkomsten en de gesprekken zijn langer. Deze fase is dus veel minder intensief.

Goed om vooraf te weten is dat je geen dieet krijgt en ook geen beweegprogramma. Een leefstijlcoach zal nooit zeggen dat je iets wel of niet moet doen. Jij houdt dus de regie in handen. De leefstijlcoach is jouw gids. Een gids die jou handvatten geeft om in jouw tempo te komen tot blijvend gezond gedrag. Zodat je aan het einde van die twee jaar je lekkerder voelt in je lijf, fitter, gezonder en ook bent afgevallen.

Ofwel, je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Voor dat je begint met CooL heb je een verwijzing nodig van je huisarts of praktijkondersteuner en krijg je een intake met een leefstijlcoach.

 

 

Om mee te kunnen doen aan CooL vragen we van jou:

Een actieve houding.

Bereidheid om zelf je doelen acties te bepalen en die ook in gang te zetten.

Bereidheid om alle contactmomenten aanwezig te zijn.

 

 

Wat kost CooL?

Het deelnemen aan CooL is voor jou helemaal gratis. Het programma wordt namellijk vergoed vanuit de basisverzekering en heeft geen invloed op je eigen risico. Dus waar je ook verzekerd bent, je hebt, zodra je een verwijzing hebt, recht op vergoeding. Er  is een aantal ziektekostenverzekeraars die geen contracten wil sluiten met individuele leefstijlcoaches. Dat is geen probleem, levert alleen net een beetje meer administratie op voor jou. Tijdens de intake hoor je of dat voor jouw verzekering geldt.

 

 

 

Zie voor meer informatie over CooL: www.cool-regionijmegen.nl