Die-Eet.info Het zuur base evenwicht

Het zuur base evenwicht

Bij de verbranding van voedingsmiddelen in het lichaam ontstaat er een reststof die een bepaalde zuurgraad heeft. Sommige voedingsmiddelen houden een zuur-rest over: de zogenaamde zuur-vormende voedingsmiddelen. Andere laten een base-reststof achter; de base-vormende stoffen. Er zijn ook voedingsmiddelen die een neutrale reststof achterlaten. 
De smaak van de voedingsmiddelen is voor de indeling in base of zuur-vormende producten niet van belang. Citroen bijvoorbeeld, smaakt heel zuur, maar heeft een groot base-overschot (basevormend). Het gaat om bepaalde mineralen die zich in het bloed met zuurstof mengen. Voedingsmiddelen met veel kalium, natrium en calcium zijn basevormend. Voedingsmiddelen met veel chloor, zwavel, fosfor en koolstof zijn zuurvormend. Het is voor het lichaam het beste om meer base-vormende producten te eten dan zuur-vormende.
Ons bloed heeft namelijk een bepaalde optimale zuurgraad (pH 7,4). Komt er meer zuur in het bloed dan zorgen basereserves, nieren en longen dat het teveel aan zuur wordt afgevoerd. Als de basereserve te krap is, kunnen de afscheidingsorganen niet voldoende zuren afvoeren. Dan komt het zuur in het weefsel terecht; in spieren, pezen, zenuwscheden of gewrichten en zich uiten als pijn. Ook veel welvaartsziekten komen voort uit verzuring van het lichaam. Om er enkele te noemen: tandbederf, zwak bindweefsel, rimpelvorming, huid- en gewrichtsaandoeningen, voortijdige veroudering, vatbaarheid voor ontstekingen, en verminderde afweer.

a) Voedingsmiddelen die zuurvormend zijn:
Vlees, vis, kaas (hoe scherper hoe zuurder), kwark, eiwit, peulvruchten (behalve sojabonen), koffie, alcohol, pinda's, asperge, spruitjes, artisjokken, mosterd, azijn.
b) Voedingsmiddelen die zuurbevorderend zijn, omdat ze basen aan het lichaam onttrekken, zijn:
Suiker, granen (hoe meer volkoren hoe minder zuurbevorderend), vetten (hoe meer onverzadigde vetzuren hoe minder zuurbevorderend), zuur fruit, industrieel vervaardigde voedingsmiddelen.
c) Voedingsmiddelen die base leveren zijn: 
Aardappelen, melk, room, slagroom, bladgroenten, wortelgewassen, groenten en vruchtgewassen, fruit, tuinkruiden en wilde kruiden, melasse, paddestoelen, kokosnoot, hazelnoot, amandelen, eidooiers, lecithine, mineraalwater, milde kruidenthee.
d) Voedingsmiddelen in zuur-base evenwicht zijn:
water, zuivere en koudgeperst olie, goede boter, gierst en zuurkool.

Vooral licht verteerbare, gemakkelijk tot gisting overgaand base voedsel (zoals fruit, compote en vruchtensappen) kan gemakkelijk in een zuurleverancier veranderen zodra het slecht wordt gekauwd en in te grote hoeveelheden wordt genuttigd. Het teveel gaat in de darm tot gisting over en heeft vaak een omvangrijke vorming van zuren tot gevolg. Eén rijpe peer is base leverancier, meerdere peren gaan gisten in de darm en worden zo zuurleverancier. Hoe slechter de spijsvertering, des te geringer de hoeveelheid voedsel die nog op de juiste wijze is verwerkt en hoe sneller een base leverancier verandert in een zuurleverancier.

Behalve door verzurende voeding verzuurt het lichaam ook door te weinig lichaamsbeweging in de open lucht (er wordt te weinig koolzuur uitgescheiden). Ademen is een belangrijk onderdeel in de strijdt tegen verzuring. Stress, ergernis, belediging, infecties en sommige chemische medicamenten hebben een zuurbelasting tot gevolg.
Heb je het idee dat je teveel zuurvormende voedingsmiddelen eet, bijvoorbeeld omdat je last hebt van tal van vage klachten, vraag dan eens een holistische voedingsconsult aan.