Die-Eet.info

Kopen en bewaren

Er zijn wel honderden soorten pompoenen. In de Nederlandse winkels zijn echter maar een paar soorten te vinden. De bekendste soort is de oranje of groene Hokkaidopompoen. Soms tref je een butternutpompoen aan. Turkse en Marokkaanse winkels verkopen ook wel stukken van reuzenpompoenen per gram.

Bij het kopen moet je erop letten dat de pompoen hard aanvoelt en geen rotte plekken heeft. Maar verder zijn er geen speciale kenmerken waar je op moet letten. Wat hardere, verkleurde plekken op de schil, daar waar de schil bij het groeien een beetje beschadigd is geraakt, is geen probleem. Dat snij je gewoon weg. Er zijn zelfs mensen die beweren dat een pompoen met een lelijke schil lekkerder smaakt dan een met een gave schil.

De schil van een oranje Hokkaidopompoen kan je meestal gewoon gebruiken. Naarmate het winterseizoen vordert en de pompoenen dus langer liggen, wordt de schil wel wat stugger. De schil van een groene Hokkaido is sowieso wat stugger. Vanaf eind februari kan je ook de oranje pompoenen beter gaan schillen.

Pompoen is een goede bewaargroente. Tot aan het voorjaar kan je de pompoenen van de afgelopen nazomer nog eten. Leg de pompoenen niet te koud weg. Tussen de 10 en 15 graden Celsius is de beste bewaartemperatuur. Zorg voor een goed geventileerde ruimte. Kijk de pompoenen regelmatig even na. Als er eentje begint met schimmelen, tast dat binnen een korte tijd de eventuele andere pompoenen aan. Voor degenen die zelf pompoenen telen, pompoenen zijn beter bewaarbaar als de steeltjes er nog aanzitten, de schil geen kleine beschadigingen heeft en als de pompoenen niet onder het zand of modder zitten.

Een pompoen die is aangesneden is nog enkele dagen houdbaar in de koelkast. Omdat de pitten en de zaadlijsten het eerst beschimmelen kan je het stuk pompoen beter wegleggen zonder die pitten en zaadlijsten.

Pompoenen zijn geschikt om in te vriezen. Kook de pompoen wel eerst even. Je kunt een kant en klaar gerecht invriezen maar bijvoorbeeld ook kort gekookte stukjes, zodat je er later nog bijna elk recept van kan maken. En als je gepureerde saus zonder smaakmakers invriest, kan je later nog bepalen welke soep je ervan wilt maken.

Trek gekregen in een pompoensoep? Vraag de nieuwsbrief aan en ontvang gratis 5 pompoenrecepten.